عامل اصلی نفخ شکمبه در دام ها چیست؟
یکی دیگر از بیماری هایی که در دام ها رایج است نفخ شکم می باشد در واقع این بیماری جزء بیماری گوارشی به حساب می آید. در واقع این زمانی زمانی در دام اتفاق می افتد که گاز ها نتواند خارج شوند و همین عامل سبب باد کردن بیش از حد شکم دام می گردد. ناگفته نماند که نفخ شکمبه در گاو و گوسفند به دو صورت یا به دو نوع اتفاق می افتد برای اطلاعات بیشتر و راه درمان آن تمامی موارد زیر را به دقتن مطالعه کنید. ناگفته نماند که این بیماری با علائمی نیز همراه می باشد.
عوامل تاثیر گذار در نفخ شکم
حتما می دانید برای هر بیماری یک سری عامل های تاثیر گذار وجود که سبب فراهم کردن زمینه بیماری می شود. عوامل های اصلی در زیر به طور کامل به آنها اشاره شده است.
- وجود رطوبت و نم در خوراک دام
- بلعیدن سریع خوراک توسط دام
- دادن یونجه خشک به دام
- مصرف بیش از خوراک توسط دام سبب اختلال در عملکرد گوارشی می شود.
- وجود بیماری کزاز سبب اختلال در عملکرد ناودان مری می شود که همین اختلال می تواند نفخ مزمن را برای دام به همراه داشته باشد.
- مصرف زیاد کلسیم، منیزیم و گلوکز می تواند بر روی بروز این بیماری موثر باشد.
- خوردن مصرف برخی مواد مانند غلات، کلم، لوبیا می تواند در نفخ شکمبه در گاو و گوسفند موثر باشد.
انواع نفخ شکمبه در دام ها
اگر بخواهیم به طور کلی بیان کنیم باید بگوییم نفخ در بین گاو و گوسفند به دو نوع می باشد که شامل گازی و کفی می باشد. ناگفته نماند این نفخ ها از مصرف یک سری مواد و گیاهان سبب می شود و نهایت گاز یا نفخ شکمبه تبدیل می شود. در زیر به طور کامل برای هر کدام از آنها توضیح داده شده است.
نفخ گازی در دام ها
یکی از انواع نفخ در بین دام از نوع گازی می باشد یکی از دلایلی که سبب این نوع نفخ در دام می شود گیاهان می باشند زیرا برخی از آنان دارای مواد سمی میباشند که موجب تولید گاز در ناحیه شکمی دام می گردد.
نفخ کفی در دام ها
این نوع نفخ کمی خطرناک می باشد و معمولا از توده های حبابی در توده های غذایی نمایان می شود. توجه داشته باشید که هر دو نوع نفخ می تواند اختلالات تنفسی در دام ایجاد کنند، در این زمان باید دام را از سایر دام ها جدا کنید و سپس برای درمان آن اقدام کنید.
علائم و نشانه ها نفخ شکمبه در دام ها
قاعدتا هر بیماری با یک سری علائم یا نشانه همراه می باشد. از مهم ترین علائم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- لیس زدن به شکم
- تنگی نفس
- بیرون آوردن زبان از دهان
- ریزش براق
تمامی موارد فوق از علائم ظاهری که به راحتی می توان تشخیص داد اما در صورت انجام کالبد شکافی با موارد زیر هم روبرو خواهید شد.
- پر خونی گره های لنفاوی سر و گردن
- پر خونی بخش فوقانی دستگاه تنفس
- نرم شدن کلیه ها
- مشاهده پارگی شکم و دیافراگم
نحوه درمان بیماری نفخ در گاو به چه صورت می باشد؟
با درمان می توان هم درد دام را کاهش داد و هم از مرگ و میر آن جلوگیری کرد. همانطور که در بالا اشاره شد دانستیم که نفخ بیشتر در گاو ها رخ می دهد از همین رو برای درمان آن باید به موارد زیر دقت لازم را داشته باشیم.
- ابتدا باید برای باز نگه داشتن دهان گاو از یک تکه چوبی استفاده کنید
- در این گام باید 150 گرم جوش شیرین را در یک لیتر آب بریزید و به دام خوراند.
- می توانید برای نتیجه بهتر از روغن های گیاهی نیز استفاده کنید.
- سپس گاز را توسط لوله ای از بدن دام خارج کنید.
- از داروهایی نظیر پولوگزالون نیز میتوانید برای درمان به کار ببرید.
- استفاده از ترکیبات ضد نفخ در پلت های غذایی بسیار تاثیر گذار می باشد.
نتیجه گیری
پی بردیم که نفخ شکمبه در گاو و گوسفند می تواند عامل های مختلفی داشته باشد. این عامل ها شامل نوع مواد غذایی، ژنتیکی و آب و هوایی نیز می باشد. هم چنین در این مقاله به طور کامل به راه درمان آن اشاره شده است.
سوالات متداول
- علت اصلی نفخ شکمبه در گاو و گوسفند چیست؟
از مهم ترین علت آن می توان به خوردن غذا با سرعت بالا توسط دام، رطوبت و نم در غذا، یونجه خشک نیز اشاره کرد. - علائم نفخ شکم در دام ها شامل چیست؟
علائم اصلی این بیماری لیس زدن به شکم، تنگی نفس و ریزش بزاق می باشد. - انواع نفخ شکم دام به چند دسته تقسیم بندی می شوند؟
به طور کلی انواع آن شامل گازی و کفی می باشد که نفخ گازی از مواد سمی موجود در گیاهان و کفی از گاز به شکل حبابهای کوچک به صورت کف در وسط تودههای غذایی می باشد.